Bunad er et av de viktigste tradisjonsplaggene i Norge, og fortsatt er det mange som ønsker seg en bunad. Tidligere var det vanlig å brodere og montere bunaden selv, enten helt på egen hånd eller gjennom et bunadskurs. I dag er det mer vanlig å få bunaden sydd av andre, men det er slett ikke umulig å lage hele eller deler av plagget selv. Da blir drakten også mer personlig.

Gave fra familien

Det har lenge vært tradisjon å få bunad til konfirmasjon eller bryllup. Før var plagget gjerne laget av mange slektninger, og noen samlet til og med opp plagg for plagg gjennom flere år, til drakten var komplett. Fordelen med en hjemmelaget bunad er at den er laget av folk som betyr noe for mottakeren, og dermed blir det sterke minner knyttet til drakten.

Norskprodusert eller billigbunad

I dag er bunad et kostbart plagg, og slett ikke alle har råd til å kjøpe ferdig bunad. Hvis de i tillegg ikke vil lage den selv, tyr mange til billige festdrakter eller bunader sydd i utlandet. Dette er en tilbakevendende diskusjon, og mange mener at utenlandskproduserte festdrakter og bunader ikke er like bra som en ekte bunad. Andre mener at de billige bunadene og festdraktene gjør plaggene tilgjengelige også for familier med lav inntekt.