Husflid er, kort sagt, ting laget i hjemmet først og fremst til eget bruk, men også til salgs. Mange driver med en eller annen form for husflid, enten veving, strikking, hekling, broderi, treskjæring, rosemaling eller lignende. Noen produkter selges i husflidbutikker på nettet, i gårdsbutikker eller direkte fra produsenten, og et fint husflidsprodukt kan koste masse penger.

Tradisjonelle teknikker

Husflid kan lages av mange materialer, som garn, ull, tre, stoff, metall, bein, never eller horn. Produksjonen og de ferdige produktene er ofte inspirert av norsk folkekunst men også andre teknikker. Husflid er en viktig del av den norske kulturen og nasjonalfølelsen, og de gamle mønstrene og teknikkene er populære også i dag. Tradisjonsbevarende hobbyer som strikking av kofter, votter og ragger er et godt eksempel på det. Rundt 43 % av norske kvinner strikker, og mange menn liker også å strikke, til tross for at det finnes billige importklær som koster langt mindre enn garnet til hjemmestrikkede plagg. Men det er en viss kvalitet i å lage noe selv, og i å bevare tradisjoner.

Aldri for sent å lære

Det er aldri for sent å lære husflid, og hvert år arrangerer Norges Husflidslag rundt 2 600 kurs. I tillegg er det mange andre organisasjoner som arrangerer kurs, og interessen for kursene er stor. Interessen for husflid er stor for øvrig, og mange vil gjerne gi bort hjemmelagede julegaver. Dette skyldes delvis at hjemmelagede gaver er unike, og viser stor omtanke fra den som har laget dem. Men i de senere årene ligger det også en miljøtanke bak hjemmelagede gaver. Folk som ikke lager ting selv, liker også hjemmelagede gaver, og kjøper dem på lokale markeder, av privatpersoner eller på nettet. Noe av det beste med å lage ting selv, er at du får en unik ting, som du kan tilpasse etter egne ønsker og behov.