Er klær kunst? Det finnes kunstverk som tar i bruk klær, men hva med de klærne du bruker til daglig? De færreste av dem kan vel kalles kunstverk, i hvert fall dersom det er snakk om masseproduserte klær. Men du kan selvsagt lage egne klær eller pynte opp ferdigklærne for å gjøre dem mer unike.

La klærne vise hvem du er

Ofte trengs det bare små detaljer og endringer for å gjøre klær mer personlige og unike. Dekorer klærne med ting som betyr noe for deg, eller som viser hvem du er. Mulighetene er ubegrenset. Hvis du hekler, syr, strikker, maler eller broderer kan alt dette brukes i antrekket ditt. Lager du smykker eller små gjenstander av tre eller leire, er dette også noe som kan brukes til pynt på klærne. Velg gjerne dekor som slett ikke er vanlig å bruke på klær, rett og slett for å vise personligheten din gjennom klærne. Tilbehøret sier også noe om deg som person, og håndlaget tilbehør kan være veldig kunstnerisk. Hva med et fargesprakende skjerf, for eksempel? Det er både varmt og personlig, og viser din kunstneriske side.

Pynt juleklærne litt ekstra

I jula er det til og med lov å gå litt bananas. Mange lager jo stygge julegensere, men dette er ikke for alle. Hvis du føle deg velkledd, samtidig som du skaper et eget juleplagg, kan du kjøpe en fin julekjole og gjøre den unik med spennende detaljer du selv har laget. Her kan du henge på nisseluer, julekurver, bjeller eller juletrepynt. Du trenger ikke å ødelegge kjolen ved å sy fast ting. Pynten kan for eksempel være i form av smykker, armbånd, belter, sjal og vesker som er ekstra “julete”. Har du muligheten, kan du også pynte med batteridrevne lys.

Bruk klærne lenge

Klær bør vare lenge. Det er både miljøvennlig og rimeligere enn å kjøpe nytt hele tiden. Med små grep kan du forlenge plaggenes levetid, samtidig som du gjør dem mer personlige Når du syr om klær kan du kombinere flere plagg og finne på noe helt unikt. Dersom du ikke er flink til å sy egne klær, er omsøm fin trening og mye enklere å starte med. Ved å starte med plagg som allerede er sydd, har du noen ferdige sømmer. Da går det raskere å lage nye plagg av det du allerede har. Sats på kvalitetsklær som tåler å brukes lenge, og vær gjerne litt ekstra vågal når du syr om plaggene. Da kan klærne faktisk bli kunstneriske og vekke oppsikt.