Barn kan også lage kunst, uten at de trenger å ha gått på skolen for å lære å bli kunstnere. Barnetegninger har like stor verdi som verk laget av voksne, og Det internasjonale barnekunstmuseet er et av stedene som viser fram tegninger og kunst laget av barn.

Barnekunstmuseet

Det internasjonale barnekunstmuseet i Oslo er et av de første barnekunstmuseene i verden. Her kan du oppleve kunst laget av barn fra 180 land. Museet ble opprettet i 1986. Tanken bak museet er at barn har sin egen kultur, og de får muligheten til å fortelle og formidle denne kulturen gjennom museet.

Museet samler inn og bevarer kunstverk for ettertiden, og viser den fram for besøkende. Målet er å formidle informasjon om barnekunst. Vandreutstillinger sendes rundt til skoler, kunstforeninger og bedrifter. Museet arrangerer også prosjekter i Norge og internasjonalt, der de samler inn verkene til egne utstillinger.

Et annet mål for museet er å skape forståelse for at barn har en egen kultur, samt spre respekt for barns kultur.

Hva finner du i barnekunstmuseet?

Kunstverkene som stilles ut hos Barnekunstmuseet er laget av barn og ungdom opp til 18 år. Museet inneholder mellom 150 000 og 200 000 tegninger og andre kunstverk, som er laget fra 1970-tallet og fram til i dag.

Museet har også et eget aktivitetsrom der barn kan lage kunst når de er på besøk i museet. Utstillingene skal formidle bedre forståelse for barns visjoner og normer, samt inspirere barn til å lage sin egen kunst.

Ta vare på barnetegninger

Du kan også vise respekt og forståelse for barnekunst gjennom å ta vare på tegninger dine egne barn har laget. Hva med å samle dem i en perm med plastlommer? Noen tegninger kan selvsagt henges på veggen, gjerne i glass og ramme, men når veggene er fulle er det lurt å oppbevare tegningene støvfritt i en perm. Da blir de bevart for ettertiden, til barna blir voksne. En perm med barnets egne tegninger kan også være en perfekt gave til konfirmasjonen eller til barnets attenårsdag. Kanskje tegningene kan gjemmes til de får sine egne barn? Vær oppmuntrende når barn lager tegninger, og ikke bare kast dem i søpla når tegnestunden er over. Husk at det er bedre å gjemme en tegning for mye enn en for lite.