Samisk brukskunst kalles duodji på nordsamisk, mens det sørsamiske begrepet er duedtie og det lulesamiske ordet er duodje. Dette begrepet er like bredt som det norske begrepet brukskunst og dekker samisk kunsthåndverk og husflid. Uttrykket duodji dekker både gjenstandene som blir laget og selve prosessen med å lage gjenstandene.

Tradisjonelle materialer

De tradisjonelle samiske materialene som brukes til brukskunst er harde stoffer som tre, horn og bein samt myke materialer som stoff og skinn. Mange av produktene er laget av reinsdyr, men samisk kunsthåndverk bruker også glassperler, ull og tinn. Tradisjonelle produkter er klær, smykker, kopper, ski, pulker, bånd og ulltepper (grener). Det er stor variasjon innen former og farger, alt etter distrikt. Ulike slekter kan også ha egne mønstre. Et godt eksempel på mangfoldet av mønstre, er samiske votter som finnes i utallige varianter etter distrikt og familie. Samiske votter er vanligvis veldig fargerike, med mønstre som har lange tradisjoner.

Utdanning i duodji

I dag finnes det egne utdanningslinjer innen samisk brukskunst. Utdanningen i duodji omfatter to år på videregående skole, samt to års lære i en bedrift. Samisk Høgskole i Finnmark tilbyr også masterstudium i duodji.