Kunsthåndverk er bruksting som også har kunstneriske elementer. Kunstnerne som lager kunsthåndverk lager ikke forhåndsdefinerte gjenstander, som masseproduseres i fabrikker, men er friere innen form og farge. Men gjenstandene skal likevel være bruksting, så brukervennlighet er også i fokus, i tillegg til det kunstneriske. Kunsthåndverk kan lages av en rekke materialer, som keramikk, tekstil, metall, glass, lær og tre.

Forskjellen på håndverk og kunsthåndverk

Begrepet håndverk dekker mange oppgaver som lages med hendene, fra maling av møbler og vegger til sying av klær og gardiner. Kunsthåndverk er produksjon av bruksting som også har kunstneriske elementer. Eksempler på kunsthåndverk er håndmalte tallerkener og gjenstander, glassgjenstander laget av glassblåsere eller gjenstander av tre som er formet for hånd. Treskjæring og rosemaling er gode eksempler på tradisjonelt kunsthåndverk.

Uttrykket kunsthåndverk oppsto på 1970-tallet. Før ble denne formen for produksjon kalt folkeindustri. Kunsthåndverk er som regel utformet og produsert i et verksted, der kunstneren står for hele prosessen, og kunsthåndverket ofte har historiske røtter. Bruken av begrepet er videre nå enn før, og kan også omfatte billedkunst.

Hvordan jobber kunsthåndverkere?

De fleste kunsthåndverkere er selvstendig næringsdrivende og jobber dermed for seg selv. Det er vanlig å spesialisere seg på én type materialer og ofte innen en bestemt kunstform. En kunsthåndverker kan jobbe med så mangt, og være glasshåndverker, keramiker, treskjærer eller gullsmed.

Kunsthåndverkere kan vise fram produktene sine på utstillinger, i gallerier eller museer. Mange stiller også ut produktene sine på messer, markeder eller i offentlige rom. Kunstnerne kan jobbe utelukkende med salg av ferdige produkter eller motta bestillingsverk og private oppdrag. Noen kunsthåndverkere har et eget atelier eller jobber hjemmefra, mens andre jobber sammen med andre kunstnere og deler galleri og utsalgssted med dem. Kunsthåndverkere kan selge produktene direkte fra galleriet sitt, eller i butikker de har avtale med. I dag selges mange produkter også på nettet. En kunsthåndverkutdanning kvalifiserer en også til å bli lærer i forming og kunstfag, noe som kan være en heltidsjobb eller deltidsjobb i tillegg til det kunstneriske.

Utdanning innen kunsthåndverk

Utdanningsveien for å bli kunsthåndverker starter på videregående skole, med to års skolegang, fulgt av to års lære i bedrift. Elevene kan deretter studere videre på fagskole, universitet eller høgskole. Utdanningen passer for kreative personer, for du må ha både interesse for faget og sans for form og farge. Mange studenter har lært litt håndverk allerede før de starter studiene, mens andre starter denne utdanningen rett og slett fordi de gjerne vil bli kunsthåndverkere.

Inntektsmuligheter

Kunsthåndverk kan gi både god og dårlig inntekt, alt etter hva man produserer. Dersom gjenstandene er populære, vil det selvsagt være enklere å klare seg, men mange kunsthåndverkere trenger annen inntekt i tillegg, i hvert fall i begynnelsen av sin yrkesaktive karrière.